Az olvasás egyre népszerűbb (?)
2016. július 5., kedd

Először egy kis bevezető, hogy miért is tűntem el. Nos, egy szóban tudnám ezt összefoglalni: iskola. Nyilván. Bele se merek gondolni, hogy szeptembertől végzős leszek, és hogy mennyi dolgom lesz. Olvasni egyértelműen semmi. Már most is sokkal, de sokkal kevesebbet olvastam, mint a korábbi években. Amikor leülhettem volna egy könyvvel, akkor inkább aludtam, mert annyira kimerült voltam agyban is, hogy egy új olvasmányt se lettem volna képes feldolgozni. Hát, ez van. A suli mellett, beteg is voltam, ami egy hónapra úgy lenullázott, hogy nemhogy olvasni, nagyjából semmit nem tudtam csinálni. De, ne ezzel foglalkozzunk. A lényeg, hogy (legalább nyárra) nagyon szeretnék visszatérni. Az íráshoz és az olvasáshoz is, mert bármilyen furcsa, elszoktam tőle. Igyekszem visszarázódni, igyekszem mindent frissíteni az oldalon. Erről bővebben:

  • Magamról: ideje frissíteni. Egy kicsit több információ lesz arról, hogy miként is kezdtem el olvasni, mikor csináltam a blogot, hogyan olvasok és értékelek, meg ilyesmik. 
  • Írók: ha van egy konkrét író, akitől szeretnétek olvasni, de nem ismeritek, akkor itt megtudjátok nézni, hogy írtam-e valamelyik könyvéről. 
  • Sorozatok: ugyanez, csak sorozatokkal. Ha nem tudjátok, hogy elkezdjétek-e, nézzétek meg, hogy írtam-e róla valamit. Vagy kérdezzetek
  • Könyvespolcom: nos, mivel sokan kéritek, hogy mutassam meg, illetve szép is, ezért itt lesznek képek a magángyűjteményemről. Ha érdekel, a dedikált könyveimről is rakhatok fel képeket. 
  • Laurelin Paige Hungary: talán tudjátok, hogy LP engem kért meg, hogy csináljak neki egy magyar rajongói oldalt. Küldött nekem apróságokat, amiket ki is sorsolhatok köztetek. Itt lesznek információk az írónőről, a könyveiről, a magyar megjelenésekről, illetve az én véleményem a könyveiről. Nagyon igyekszem a fordítással. Addig is, a facebook oldalt érdemes kedvelni, mert ott lesznek a játékok. Most pedig beszéljünk az olvasásról. A bejegyzés címe talán furcsa lehet, viszont (szerintem) aktuális. Lehet, hogy csak azért, mert nagyon koncentrálok a könyves dolgokra, az olvasásra, de szerintem az olvasás egyre népszerűbb. Jó, nem mondom, hogy eléri a facebook szintjét, mert nyilván előbb lesz világvége, de az olvasás lehet szexi. Hogyan jutottam erre a következtetésre? Felsorolnám az általam tapasztalt/látott dolgokat.

  1. Kezdjük egészen szűk családi körben. Nekem három fiú unokatesóm van, és imádom őket. Viszont nem igazán szeretnek olvasni. Jó, egyáltalán nem. Vagyis ezt hittem. Ugyanis a minap, amikor elmentem hozzájuk, és a legkisebb és legcukibb uncsitesóm elsős bizonyítványát olvastam (ami hozzátenném nagyon durva. Olyan dolgok vannak benne, hogy a gyerek nem szeret a többiek előtt szerepelni, ebből pedig az következik, hogy amikor hangosan kell olvasnia a többiek előtt, az nem megy neki. Pedig gyönyörűen olvas elsős létére. Szóval a magyar oktatási rendszer, meg a tanárai rohadjanak meg, amiért a gyerek nem előadóművész. Sorry.). Szóval, miközben a bizonyítványát olvastam, és ezen nagyon kiakadtam, odafordultam hozzá és megkérdeztem, hogy "Szeretsz olvasni?", mire azt válaszolta, hogy "Igen.". Na, itt lett végleg a kedvencem, és itthon rögtön nekiugrottam a gyerek könyveknek (ha esetleg tudtok elsős korosztálynak való (fiús) könyveket küldjétek el nekem léci). Nagyon várom, hogy újra menjünk hozzájuk, mert akkor viszem az új szerzeményemet, ami irtó cuki. 
  2. Ha egy kicsit távolodunk a szűk családi körtől, jöhet a második otthonom (lassan az első), a suli. Nem mondhatom, hogy egy átlagos gimiről van szó, mert egy picit elitebb. A megye legjobb sulija, whoa. Mindegy. A diákok szerintem tök átlagosak, mindenféle-fajta megtalálható itt is. És úgy látom, hogy szeretnek olvasni. Attól függetlenül, hogy menő, stréber, rocker, vagy épp bulizós. Az osztályomban is sokan olvasnak, aki nem, az sem cikiz az olvasással. Jó, szerintem ez így lenne normális, de hallom, hogy máshol az olvasás miatt piszkálják az illetőt. Ez gáz. De remélem, hogy ebből van kevesebb. Visszatérve a sulimra: sétálok a folyosón és könyveket látok a kezekben. Látom, hogy a rocker srác a Tövisek Hercegét olvassa, látom, hogy az elsős lány a Vakrandi a végzettel című könyvet viszi, látom, hogy a menő és a legújabb divat szerint öltözködő lányok VP könyveket cserélnek. És ez így van rendjén.
  3. Most már annyira messze járunk, hogy kimentem 10 napra dolgozni Angliába úgy, hogy tök egyedül indultam neki, senkit nem ismertem. Egy cég által, akik Magyarországról toboroztak össze fiatalokat. 85-en voltunk, a legtöbben úgy jöttek, hogy 2-3-an barátok, tesók, unokatesók, ismerősök, osztálytársak. Nyilván, én voltam a legfiatalabb köztük, mindenki 20-25 között volt átlagosan. Amit tudni kell róluk: tipikus fesztiválozó banda. Amivel amúgy nincs semmi gond, nehogy félre értsetek. Én nem voltam még fesztiválon, de ezek után nagyon szívesen kipróbálnám, ha nem egyedül kéne mennem, mert a baráti körömből senkit nem érdekel, vagy a szülei nem engedik el. A lényeg, hogy imádnak bulizni, inni, cigizni (életemben nem szívtam még annyi cigifüstöt, mint amennyit 10 nap alatt), zenét hallgatni, feltűnősködni és úgy ámblokk szórakozni. De, egyáltalán nem tartják cikinek az olvasást, sőt! Odafele az előttem ülő srác hátrafordult, és beszélgettünk a könyvekről. A velem párhuzamosan ülő lányok közül az egyik a Felhőatlaszt olvasta, a mellette ülő pedig egy borzalmasan érdekes könyvet a reklámkészítésről (kék haj, piercing, durván fesztiválos lány). Az előttük ülő rocker srác kölcsönkért egy könyvet egy hátrébb ülő sráctól. Nagyon sokan olvastak. Visszafele (az ülésrendet teljesen megváltoztatták) a mögöttem ülő srácnak volt olvasója, a mellette ülő lány könyvet olvasott, a velem párhuzamosan ülő srác két könyvet is kivégzett a 30 órás út alatt. Tehát, még az a banda, amelyik a napi 14 órás munka mellett egész éjszakát átbulizta is szeret olvasni. 

Igazából, ennyit szerettem volna. Lehet, hogy csak nekem van szerencsém, vagy olyan személyiségem, amivel soha nem hagytam, hogy bántsanak, nem tudom. De, ahogy látom/hallom/tapasztalom az olvasás igenis egyre népszerűbb. A lényeg, hogy olvassatok bátran a buszon (csak nehogy fent maradjatok), a metrón, a villamoson, a vonaton, a kocsiban, a parkban, a padon, a suliban, az utcán, a kutyaólban, a ló hátán, a Balatonon, a tengerparton, és ahol csak akartok és tudtok. Ha pedig valakit bántanak az olvasás miatt, velem gyűlik meg a baja! ;)

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 

Címkék

2014 2015 3-ra értékelt 3.5-re értékelt 4-re értékelt 4.5-re értékelt 5-re értékelt A játszma A lány akit soha senki nem vett észre A sötétség városa A szerelem bolondja alakváltó Alexandra Álomgyár angol angol olvasmányaim angyal Angyalok bukása Anna és a francia csók antikvárium Anton DiSclafani Aria Brighton Balszerencsés tündérmese Beth Ciotta book tag boszorkány Bűbájtalan Chanda Hahn Chicago Stars Ciceró Cupcake imádók klubja Csillagainkban a hiba démon disztópia dráma EL James Eleanor és Park Elizabeth Richards Eve Dallas Fall Away fantasy Fekete város krónikái film filmkönyv Flat out love Főnix Könyvműhely Games Geek Girl Gold Book Halálos hálátlanság Holly Smale humor Hundred Oaks ifjúsági Illia illusztrált Jennifer L. Armentrout Jessica Park JLX John Green kaland kedvenc Kelly Oram kérdőív kisregény Kivédhetetlen szerelem kortárs könyvajánló Könyvhét Könyvmolyképző krimi Lauren Oliver LOL könyvek sorozat Lorraine Heath lovassport Luxen magamról magánkönyvtár mágia Manó Könyvek Marni Bates Maxim megjelenés Menő-riadó Kambodzsában Mesterkulcs Miranda Kenneally misztikus Móra NA new adult Nora Roberts (J D Robb) nyereményjáték nyertesek Nyrae Dawn off Opál Pánik paranormális Penelope Douglas Penryn & the End of Days posztapokaliptikus Rainbow Rowell realista recenziós regény romantikus Ruth Frances Long sci-fi Scolar Smith Gimi sport steampunk Stephanie Perkins Susan Ee Susan Elizabeth Phillips Szeretni bolondulásig Szívatás Szívzűrterápia strébereknek szórakoztató irodalom Szürke ötven árnyalata testvérek The Treachery of Beautiful Things thriller történelmi történelmi romantikus tündér Ulpius-ház urban fanatsy űrutazás Vak végzet vámpír várható vérfarkas Vérvörös rabság Vesélyes vágyak Victoria Vivien Holloway Winie Langton történetek WOW Kiadó YA

Kövess Facebookon is!

Kövess Email-ben is!

Copyright © 2015 • Kiruu zakkant kuckója