Lauren Oliver: Pánik
2014. október 19., vasárnap
Ciceró, 2014
424 oldal
Besorolás: romantikus, kortárs
Eredeti mű: Panic


Heather soha nem gondolta volna, hogy részt fog venni a Pánikban, a legendás versenyben, a végzős gimnazisták megmérettetéseiben, amelynek rendkívüli tétje van – mindenekfelett a busás nyeremény. Soha nem képzelte magát bátornak, sőt azt sem gondolta, hogy valaha küzdeni fog vagy kiáll magáért. Amikor azonban talál valamit, és valakit, akiért küzdhet, rájön, hogy bátrabb, mint hitte volna.
Dodge viszont soha nem félt a Pániktól. Mélységes titka rendkívüli hajtóerő, és biztos benne, hogy a győzelmet is garantálja neki. Azt azonban nem tudja, hogy mások is őriznek titkokat. Mindenkinek oka van játszani.
Heather és Dodge számára a játék új szövetségeket, váratlan felfedezéseket hoz, és mindkettőjüket megismerteti az első szerelemmel. Ráébreszti őket, hogy néha azokra a dolgokra van a legnagyobb szükségünk, amelyektől a legjobban félünk.

Tudjátok mi a legjobb hír? Hogy egyenlőre?! nem sorozat a Pánik. Ennek örültem a legjobban, na meg persze Bishopnak, de erről később. 
A fülszöveg nagyon megtévesztő, ezért mondom, hogy senki ne gondolja, hogy Heather és Dodge egy pár lesznek. Mert nem. Annyi a dolog, hogy mind a két szereplő szemszögéből olvashatunk, és igazából, két sztori egy könyvben, közös szálon. Én beleestem abba a hibába, hogy hittem a fülszövegnek, és nagyon kiakadtam, amikor rájöttem, hogy ők soha nem lesznek együtt. Hamar rájöttem, hogy ez nem is olyan nagy baj... Nézzük először Heathert, aki egy a hibáival is kedvelhető szereplő. Be kell vallanom, amíg Bishop meg nem szólalt a könyv végén, nem igazán jöttem rá, hogy mit is csinál Heather. Részben igaza lett. Vissza gondolva Heather tényleg mindent negatívan lát, ami azért nem volt feltűnő, mert elég szar az élete. Nem tudtam utálni, inkább borzalmasan sajnáltam. Az ő szemszögéből sokkal szívesebben olvastam, én nagyon megkedveltem, aranyos, és szerethető szereplő. Ó, és magas lány, ami azt jelenti, hogy magas pasi is kell mellé... nyami.
Dodge a másik szereplő, akinek a szemszögéből olvashatunk Jó volt ez a lány-fiú szemszögváltás, mert így több oldalról láthattuk a dolgokat. Dodge számomra végig nagyon közömbös maradt, jól gondolta a végén, hogyha hagyta volna, hogy Heatherrel közelebbi barátok legyenek, mindenkinek jobb lett volna. Tipikus pasi, egyébként, mert a bosszúvágy hajtotta előre. A másik fél érzéseibe bele sem gondolt. Valamilyen szinten megértem a hatalmas gyűlöletét Luke iránt, de azért egy kicsit érdeklődhetett volna, mielőtt őrültségeket csinál. 
Két főbb szereplőre térnék még ki. Nat, egy nagyon szép, ártatlannak tűnő lány, aki, természetesen, modell és színész szeretne lenni. Nem csoda, hogy Dodge szerelmes belé. Tetszett, hogy mindig volt egy üdítő megjegyzése, amin lehet nevetni. Amúgy tényleg elég hülye, mert simán részegre issza magát, oltári baromságot csinál, és nem gondol a következményekre. Talán, ezek miatt nem tudtam megkedvelni. 
Aki számomra az absolute kedvenc és AZ egyetlen, az Bishop. Először is magas, ami úúúú. So sexy. Aztán, egy kis zseni, mindig építget valamit, saját szerkezetei vannak, meg ilyenek. És ráadásul okos is. Na, meg pasi. Az utóbbi részben jó, részben nem. Imádtam a stílusát, az égnek álló haját, hogy olyan kis cuki (a pasik nem cukik, hanem szexik, tudom..) és mosolygós. Nem díjaztam, hogy hazudott, ráadásul, olyan jól eltitkolta! Azt sem toleráltam, hogy az érzéseit magában tartotta, és helyette másik lánnyal járt, ami az egyik legundorítóbb dolog a világon. A világ legbutább embere is megmondta volna, hogy szerelmes. Kivéve Heathert, de ezen meg sem lepődtem, tipikus barátságból lett szerelem, amit amúgy imádok, főleg, ha ilyen magas szereplőkről van szó. A könyv legjobbja: Bishop. 
No, letudtam a szereplőket, most jöjjön a cselekmény. A könyv egy minden évben megrendezendő esemény körül forog. A pánik egy végzősöknek kitalált megmérettetés, ami a félelmek legyőzéséről szól. Sokszor érezheted azt, hogy egy disztópiát olvasol, pedig nem. Valós helyszínek, dolgok, és körülmények vannak, és semmi természetfeletti nincs benne. Azon gondolkoztam, hogy a könyv, meg ez a pánik dolog a mai gimnazisták életét figurázza egy kicsit ki, és akár egy figyelmeztetés is lehet, hogy hova fajulhatnak a dolgok. Igen, itt is volt ivás, drog, kavarás, zene, rendőrök, meg minden. A pánik lényege, hogy kihívásokat kell teljesíteni, és csak a legjobbak juthatnak tovább a következő fordulóba. Azaz érdekes, hogy míg Dodge régóta tudja, hogy ő ezen indulni fog, és a bosszú hajtja előre, addig Heather egy hirtelen vezérelt ötlet miatt vág neki. Őszintén, megértem miért ugrott le.
A pániknak több fordulója van, egyre nehezebb és őrültebb feladatokat kell teljesíteni a jelentkezőknek. A végső megmérettetés a Futam. Két személy versenyez, egy brutális úton, saját kocsival, úgy, hogy csak az egyikük nyerhet. A végzetes kanyarban valakinek engednie kell. Ez a rész volt a könyv tetőpontja. Nem kellett volna sok, hogy remegjek az izgalomtól. Előtte történt egy apró elrablás, ami még oké, de az elrabolt személy nem mondott el mindent a kocsija működéséről. Hihetetlen mennyiségű izgalom, feszültség és türelem. Lenyűgöző módon megírt történet, de a a végén mégis csalódtam egy kicsit. Extra jó lett a Futam, aztán, mintha mindent elvágtak volna, ugrottunk egy hatalmasat és mindenki happy lett. Kimaradtak a problémák megbeszélése, a dolgok rendezése, szülő gondok, meg ilyen a futam előttig fontos dolgok. Hirtelen lett két végtelenül boldog párunk, egy jókedvű lány, egy rendes szülő és jó körülmények. Eltűntek a problémák, a gyerekesen viselkedő szülő, a sok hazugság, a pénz hiány. Nekem ez nem tetszett, mert a könyv nagy része szépen kidolgozott volt, és lassan haladt előre. Ez miatt, muszáj volt levonnom egy csillagot. Simán a kedvenc könyvem lett volna, ha nincs a végén azaz ugrás. Bishop bekerült a topba, a tigriseket még mindig imádom. :)Kedvcsináló idézetek:

"– Kapcsolj be egy kis zenét, jó? 
– Nem lehet, hölgyem. – (…) – Nem szól a rádió. Már elkezdtem helyrerakni a drótokat… 
Nat eltúlzott bosszúsággal felnyögött, és nem hagyta, hogy befejezze a mondatot.
– Már megint? 
– Mit mondhatnék? Szeretem buherálni. 
(…) 
– Úgy látom, ez a szerelem nem kölcsönös."

"Ugyanolyan kékeszöld volt a szeme, mint a víz. Bishop. A legjobb barátja."

"Senkinek nem szabadna boldognak lennie, amikor ő ilyen iszonyú állapotban van – főleg nem a legjobb barátainak. Törvénybe kéne iktatni."
Borító: Egyszerű, de mégis gyönyörű. Imádom!

Kedvenc karakter: Bishop

Mélypont: Futam.

Kedvenc jelenet: Heather&Bishop a parton.

Összességében: Annyira kár, hogy nem lehet a kedvencem!

Értékelés: 5/4


Ez a bejegyzés nem jöhetett volna létre a Ciceró (Gabó) kiadó felajánlása nélkül. Köszönet érte! 

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 

Címkék

2014 2015 3-ra értékelt 3.5-re értékelt 4-re értékelt 4.5-re értékelt 5-re értékelt A játszma A lány akit soha senki nem vett észre A sötétség városa A szerelem bolondja alakváltó Alexandra Álomgyár angol angol olvasmányaim angyal Angyalok bukása Anna és a francia csók antikvárium Anton DiSclafani Aria Brighton Balszerencsés tündérmese Beth Ciotta book tag boszorkány Bűbájtalan Chanda Hahn Chicago Stars Ciceró Cupcake imádók klubja Csillagainkban a hiba démon disztópia dráma EL James Eleanor és Park Elizabeth Richards Eve Dallas Fall Away fantasy Fekete város krónikái film filmkönyv Flat out love Főnix Könyvműhely Games Geek Girl Gold Book Halálos hálátlanság Holly Smale humor Hundred Oaks ifjúsági Illia illusztrált Jennifer L. Armentrout Jessica Park JLX John Green kaland kedvenc Kelly Oram kérdőív kisregény Kivédhetetlen szerelem kortárs könyvajánló Könyvhét Könyvmolyképző krimi Lauren Oliver LOL könyvek sorozat Lorraine Heath lovassport Luxen magamról magánkönyvtár mágia Manó Könyvek Marni Bates Maxim megjelenés Menő-riadó Kambodzsában Mesterkulcs Miranda Kenneally misztikus Móra NA new adult Nora Roberts (J D Robb) nyereményjáték nyertesek Nyrae Dawn off Opál Pánik paranormális Penelope Douglas Penryn & the End of Days posztapokaliptikus Rainbow Rowell realista recenziós regény romantikus Ruth Frances Long sci-fi Scolar Smith Gimi sport steampunk Stephanie Perkins Susan Ee Susan Elizabeth Phillips Szeretni bolondulásig Szívatás Szívzűrterápia strébereknek szórakoztató irodalom Szürke ötven árnyalata testvérek The Treachery of Beautiful Things thriller történelmi történelmi romantikus tündér Ulpius-ház urban fanatsy űrutazás Vak végzet vámpír várható vérfarkas Vérvörös rabság Vesélyes vágyak Victoria Vivien Holloway Winie Langton történetek WOW Kiadó YA

Kövess Facebookon is!

Kövess Email-ben is!

Copyright © 2015 • Kiruu zakkant kuckója