Vivien Holloway: Mesterkulcs #Winie Langton történetek 1.
2014. szeptember 8., hétfő

Főnix Könyvműhely, 2014
80 oldal
Besorolás: kaland, kisregény, steampunk
Sorozat: Winie Langton történetek 1.
Megjelenés: 2014. szeptember 27.


„Gyerekkoromban számtalanszor halottam a mesterkulcsról, amely valójában nem igazi kulcs. Egy szerkezet, amely előtt nem léteznek bezárt ajtók, és sem az acéllal bélelt páncéltermek, sem az őrséggel védett birtokok falai nem jelentenek akadályt. A mesterkulcs mindent nyit, és mindenhová bevisz, akár a tömör falon is keresztüljuttat, ha kell. Minden magamfajta álmodott már róla, hogy a kezében tarthatja az eszközt, amely elől lehetetlen elrejteni bármilyen kincset.”

Winie Langton a 2900-as évek New Yorkjában él, száz évvel az ötödik nagy világégés után. Egy nagy és befolyásos tolvajcsalád leszármazottja, akit már egészen kiskorától apja tanított a mesterség fortélyaira. Ebből kifolyólag Winie már kamaszként jobban verekedett, mint a fiúk többsége és mindent tudott a fegyverekről.
Amikor a legendás mesterkulcs felbukkan a városban, a Langton család azonnal a nyomába ered, s természetesen Winie-re is fontos feladat hárul a titokzatos műtárgy megszerzésére kiötlött akcióban…

A Winie Langton történetek első része!

Ha nem látom meg Wee posztját a facebookon, simán rávágtam volna az "Olvastál már steampunkot?" kérdésre, hogy nem, soha, amúgy az mi? Nos, kiderült, hogy olvastam ilyen műfajú regényt, csak ez a jelző valahogy elkerülte a figyelmemet. Steampunk könyv többek között: a Cinder, az Incarceron, a Lélektelen, a Vihartáncos, és a Pokoli szerzetek sorozat is. Ja, és fény derült arra is, hogy kifejezetten szeretem az ilyen témájú könyveket. :)
A Mesterkulcs a jövőben játszódik, egészen pontosan a 2900-as években, száz évvel az ötödik világégés után. Nincsenek határok, szabályok, nincs senki, aki az élőket irányítani tudná, így a gazdagok jól élnek, míg mások meghalnak az utcákon.
A lopás mesterségnek számít, főleg Winie családjában, ahol ezt tanulják a gyerekek a fizikai képletek helyett. Egy félig lerombolt emeletes házban él a nem kis létszámú családjával, ahol mindenki a lopást tanulja, vagy épp tanítja. Őszintén mondom, nem gondoltam volna, hogy ennyire fog tetszeni ez a rövid kis regény, de kellemesen csalódtam. Winie karakterét olyan szinten megkedveltem, hogy azon magam is elcsodálkoztam. Imádtam a stílusát. Tipikus boyish girl, azaz fiús lány. Használt bakancs, fegyverek, farmer, egyszerű póló. Tökéletes jobb horga van, imád kocsmai verekedésekbe keveredni és pontosabban lő, mint a legtöbb férfi. Mindennek oka is van, mégpedig az, hogy az apja nevelte. A családjában szabály, hogy a nők a lányokat, míg a férfiak a fiúkat képzik ki a lopás fortélyaira. De, mivel Winiet fiúnak hitték, és a nővérét az anyja tanította, így az apja nyomdokaiba lépett. Nővére teljesen az ellentéte, hiszen a csábítás művészetét tanulta, nagyon nőies és imádja a szép ruhákat. Kivételesen, egy nagyon fontos ügy, mégpedig a mesterkulcs megszerzése érdekében kénytelenek lesznek együtt dolgozni. Winie erősen tiltakozik a szoros fűző, divatos frizura és a smink ellen, mivel nem olyan könnyű a fodros szoknyába fegyvert elrejteni, vagy épp fára mászni. A mesterkulcs egy nagyon régi eszköz, amivel bárhova be lehet jutni.
Minden ajtót kinyit, minden zárat felold, minden falat eltűntet, és a Langton családnak pont erre van szüksége, hiszen így, az akadályok megszüntetésével gyerek játék lenne a lopás. Mint kiderül, harmadik Williamnél van a kulcs, aki épp most tartja a szülinapi partiját, így a terv összeáll, és indulhat a buli. Először szentül hittem, hogy William valami gonosz, egoista menő gyerek lesz, de óriásit tévedtem. Konkrétan beleszerettem, és annyira olvastam volna róla többet! Vicces, aranyos, okos, helyes és még rejtélyes is. Imádooom felfedezni a titokzatos pasikat. Bár, Winie még nem tudja, találkozott a végzetével. Én már látom magam előtt az egyenlőre homályos kapcsolatukat. A terv az, hogy Audrey csábítja el Williamet, de a dolog gyorsan megváltozik, ugyanis a srác inkább Winie után érdeklődik. A lány, természetesen a saját stílusához híven fegyverrel szorítja sarokba a fiút, és az elárulja a lánynak, amit tudni akar, sőt még többet is. Nagyon tetszettek a szócsaták kettejük között. A hangulat valamennyire komoly volt, de mégis élvezhető és vicces.
Egyébként ez az egész regényre jellemző. A családi körökben történt jelenetek is szórakoztatóak és visszaadják az igazi dolgokat, nem pedig erőltetett és mű. Attól függetlenül, hogy rövid, elég sok minden történik a könyvben. Van benne izgalom, egy kis ismertető a körülményekről, családi jelentek, vicces párbeszédek. Pár óra alatt kiolvasható, kellemes, és egy másik világba repít. Az egyetlen problémám, az az volt, hogy nem kaptam mindenről pontos leírást. A könyv elején gyönyörűen le van írva minden, de később alig-alig, és ez nekem hiányzott. Ettől függetlenül felcsigázta az érdeklődésemet, és egészen biztos, hogy tovább olvasom a sorozatot, mivel William és Winie kapcsolatára nagyon kíváncsi vagyok.
Kedvcsináló idézetek:

"– Magának is jól áll a lila – nem volt kedvem a játékaihoz, és úgy tűnt vette a lapot. Fanyarul elmosolyodott, majd megrándult, ahogy a mozdulattól meghúzódott az orra.
– Veszélyes a jobb horga – jegyezte meg."

"Szükségünk is volt rá, annak ellenére, hogy próbálta kinevelni az utódját. Bár nem mondhatnám, hogy Esmondot tartottam a legmegfelelőbb jelöltnek a célra, viszont ő volt az egyetlen, aki nem ájult el egy csonkolt végtag láttán. Hogy én elájultam-e? Dehogy. Én szaladtam el a leggyorsabban."

"Mikor egy mítosz hirtelen kézzelfoghatóvá válik, elgondolkozol rajta, hogy biztosan jó lesz-e neked, ha megérinted."
Borító: Szép lett, de nem kedvenc.

Kedvenc karakter: William, Winie

Mélypont: A könyv vége.

Kedvenc jelenet: Whisky. Winie. William. Első találkozás.

Összességében: Biztos, hogy tovább olvasom a sorozatot.

Értékelés: 5/4,5

3 megjegyzés:

 

Címkék

2014 2015 3-ra értékelt 3.5-re értékelt 4-re értékelt 4.5-re értékelt 5-re értékelt A játszma A lány akit soha senki nem vett észre A sötétség városa A szerelem bolondja alakváltó Alexandra Álomgyár angol angol olvasmányaim angyal Angyalok bukása Anna és a francia csók antikvárium Anton DiSclafani Aria Brighton Balszerencsés tündérmese Beth Ciotta book tag boszorkány Bűbájtalan Chanda Hahn Chicago Stars Ciceró Cupcake imádók klubja Csillagainkban a hiba démon disztópia dráma EL James Eleanor és Park Elizabeth Richards Eve Dallas Fall Away fantasy Fekete város krónikái film filmkönyv Flat out love Főnix Könyvműhely Games Geek Girl Gold Book Halálos hálátlanság Holly Smale humor Hundred Oaks ifjúsági Illia illusztrált Jennifer L. Armentrout Jessica Park JLX John Green kaland kedvenc Kelly Oram kérdőív kisregény Kivédhetetlen szerelem kortárs könyvajánló Könyvhét Könyvmolyképző krimi Lauren Oliver LOL könyvek sorozat Lorraine Heath lovassport Luxen magamról magánkönyvtár mágia Manó Könyvek Marni Bates Maxim megjelenés Menő-riadó Kambodzsában Mesterkulcs Miranda Kenneally misztikus Móra NA new adult Nora Roberts (J D Robb) nyereményjáték nyertesek Nyrae Dawn off Opál Pánik paranormális Penelope Douglas Penryn & the End of Days posztapokaliptikus Rainbow Rowell realista recenziós regény romantikus Ruth Frances Long sci-fi Scolar Smith Gimi sport steampunk Stephanie Perkins Susan Ee Susan Elizabeth Phillips Szeretni bolondulásig Szívatás Szívzűrterápia strébereknek szórakoztató irodalom Szürke ötven árnyalata testvérek The Treachery of Beautiful Things thriller történelmi történelmi romantikus tündér Ulpius-ház urban fanatsy űrutazás Vak végzet vámpír várható vérfarkas Vérvörös rabság Vesélyes vágyak Victoria Vivien Holloway Winie Langton történetek WOW Kiadó YA

Kövess Facebookon is!

Kövess Email-ben is!

Copyright © 2015 • Kiruu zakkant kuckója