Stephanie Perkins - Lola és a szomszéd srác #Anna és a francia csók 2.
2014. július 9., szerda
Könyvmolyképző, 2014
336 oldal
Besorolás: romantikus, ifjúsági, YA
Sorozat: Anna és a francia csók 2.
Eredeti mű: Lola and the Boy Next Door


Lola Nolan, a szárnypróbálgató divattervező nem híve a divatkövetésnek. Ő jelmezeket alkot. Minél ütősebb a szerelése – minél sziporkázóbb, furább és vadabb –, annál jobb. De bármennyire hajmeresztő is a stílusa, Lola imádja a szüleit, tűzbe menne a barátnőjéért, és merész terveket szövöget a jövőről. Szóval minden tök tuti (a dögös rocker fiúját is beleértve), amíg vissza nem költöznek a környékre a rémes/utálatos Bell ikrek: Calliope és Cricket. Miután Cricket – a tehetséges feltaláló -,ikernővére árnyékából kilépve, ismét része lesz Lola életének, a lány rákényszerül, hogy végre tudomásul vegye az érzéseket, amiket időtlen idők óta táplál a szomszéd srác iránt.


Kíváncsi voltam Stephanie új művére, mivel engem az Anna és a francia csók nem nyűgözött le. Egy olvasásnak elment, jól szórakoztam rajta, egy darabig. Ahogy olvastam a Lola és a szomszéd srácot, mintha ugyanaz a történet játszódott volna le előttem. Persze más körülmények, szereplők, de akkor is. Eleinte szórakoztató és kellemes történet, majd jönnek a legjobb baráttal kapcsolatos problémák, veszekedés, és esetleg a könyv utolsó 30 oldalában észhez tér(nek) a szereplő(k), és óóóóó, színes szivárvány, minden rendbe jön. Hát, engem ez nem fogott meg.
A történet főszereplője Lola, akinek az egyik részét nagyon kedveltem. Az öltözködési stílusa imádni való, és különleges, egy kis nem mindennapival fűszerezve. Szórakoztató, kellemes és vicces lénye van, mégis idegesített. A hazugságai, főként saját magának nagyon idegesítettek. Saját magunkkal elhitetni, hogy minden okééés, és nem úgy van az a dolog, ahogy igazából, rosszabb, mint valakinek a szemébe hazudni. Ezért, mivel Lola szemszögéből kellett végigolvasnom a dolgokat, nem vitte előre a könyv jó tulajdonságait. Lola egy meleg párral él együtt, mivel az anyja nem akarta őt. Néha mégis feltűnik, gyanítom irritáló szereplőnek, de engem nem zavart. Van egy uuh de helyes rocksztár pasija, Max. Nem, Max, nem olyan rocksztár, mint a Rocksztárt kaptam karácsonyra c. könyvben található Dominick. Bevallom, egyik fiú szereplőhöz se vonzódtam volna igazán. Maxhoz tuti nem. Volt az elején pár mondat, miszerint: "Max a látszat ellenére gondos természetű. Így aztán szombat este soha nem iszik, illetve füvezik. Nem akar a villásreggelin másnaposnak tűnni, mert a szüleim természetesen éppen arra utaznak." Ezek szerint, ha jól értelmezem szombaton nem issza le magát a földig, nem szív füvet, de a hét további hat napján igen? Ez aztán a minta pasi, emberek! Én nem tudom, hogy kedvelhette valaki Maxot... Szívem szerint, egy tőrt küldtem volna a szívébe. Puszi, pacsi, pá! A kapcsolatuk annyira átlátszó és felszínes volt, hogy az már elég gáz. Egy kis radír és a nagy románcnak vége. És, hát persze, hogy igazam lett! Engem nem érdekel a kor, de Max egy ötéves szintjén állt, a farkában valami izével, ami kereste a sok... vaginát. "– Tetszik nekem Max – jelentem ki. – Én meg őneki. Mi a gond ezzel?" "– A törvény – feleli." Köszönöm Lindsey! Ha már a vaginánál tartunk, ma néztem egy filmet, amiben a kislány azt mondta, hogy "Jó apuka, de nincs vaginája." Ez lenne a véleményem Lola szüleiről. Tökre tetszett, hogy egy meleg pár neveli, meg minden, de az a szabály, hogy óránként telefonálnia kell, ha elmegy otthonról. Jézusom! Engem 15 évesen bárhova elengednek három napra, és akkor hívom őket, amikor akarom. Ez, szerintem a nem létező bizalom. Andy még aranyosabb volt, mint Nathan azokkal a nem túl normális kitöréseivel. Hát, mit ne mondjak... Lola családja és pasija nem dobott a könyvön.
Cricket egy aranyos kis okostojás. Annak ellenére, hogy a gyengéim a magas, okos srácok, neki nem sikerült lenyűgöznie. Lehet, hogy azért, mert Lola szemeivel nézve nem épp a legjobb oldalát ismerhettük meg? Az az igazság, hogy vele kapcsolatban nem éreztem semmit. Olyan közömbös maradt. Sajnáltam, mert Lola nagyon hülyítette, de valamennyit mégis megérdemelt. A kis találmányairól olvastam volna többet is, mondjuk a sok idióta jelenetük helyett Lolával.
Aminek örültem, az Anna és St. Clair volt. Ebben a könyvben, mint mellékszereplők, ezerszer jobban kedveltem őket, mint a saját történetükben. Talán, egy kicsit felnőttebbek lettek. Étienne annyira aranyos volt a lehengerlő stílusával, a csipkelődéseivel, vicceivel. "– Lola, Cricket is szeretné ám megmutatni neked a micsodájááát!" Anna is nagyon cuki volt, és élvezet volt olvasni róluk. "– Ez Annának magas – közli Anna."
Akit nagyon kedveltem, az Lindsey colt. Imádtam a nyomozás mániáját! Valami eszméletlenül szórakoztató, őszinte, és egyedi ez a csaj. Sajnálom, hogy Lola nem volt igazi barátnő, és nem tudhattunk meg róla többet. A megjelenése, az őszinte megjegyzései, viccei sokat javítottak a könyvön. "– Idejön – mondja Lindsey. – Mit csináljak vele? Rúgjam tökön? Úgy tökön rúgnám már." 
Calliope számomra annyira jelentéktelen szereplő volt, hogy nem is foglalkozok vele. Inkább megemlíteném a borítót, ami részben borzalmas, részben pedig nagyon jó. A képen lévő lány tökéletesen utal Lola énjére, viszont a srác valami borzalmas. Fájt ránéznem a borítóra. Magasabb, a haja más, a gatyán alig látszik annak, aminek kéne.. A karkötők stimmeltek. Viszont a háttér gyönyörű és nagyon cuki.
A történetről mondanám, hogy ez nem egy cselekmény dús, izgalmas könyv. Szerintem a semmi történt az egész könyv alatt. Az utolsó pillanatban, gyorsan, minden össze lett sűrítve, a könyv többi része meg felesleges szenvedés és színjáték. Persze, aki szerette Anna történetét, annak ez is tetszeni fog. Nekem nem jön be az ilyen éretlen gondolkodású lányok könyve. Vicces volt, és sok helyen kellemesen szórakoztam, de ez nem Lolának, Cricketnek, vagy Maxnak köszönhető.
Egy kis érdekesség a könyvhöz. Ami tetszett Lolában az az, hogy mindent meg kell ismernie. Épp ezért elég változatos zenéket hallgatott. Az írónő oldalán találtam egy lejátszási listát, amit szerintem mindenkinek érdemes végig hallgatnia. Akár a könyv közben is! ;)


San Francisco, avagy a városban barangolva


Lombard Street

Személy szerint imádom a vársot, és mivel a könyv itt játszódik, gondoltam megmutatok egy-két helyet, akár a könyvből is. :) A Lombard street a világ leggörbébb utcája. Sokan mondják romantikusnak, egy sétára tökéletes. Én, inkább lefelé ajánlanám. ;)
Alcatraz

Aki rajongója a bűnözésnek és a történelemnek ne hagyja ki! A sziget felfedezésében sokat segít a Cellhouse Audio Tour, amely bemutatja a régi tiszteket, hangokat és a fogvatartottakat. Hátborzongatóan történelmi! ;)Japanese Tea Garden

Valljuk be, első ránézésre nem éppen egy teaház jut eszünkbe... Csendes és romantikus séta, ahol tuti senki nem kap rajta egy kis huncutságon! ;) Békés hely a Golden Gate Park-on belül, ahol még japán teákat is lehet kóstolni. Egy családi piknik, vagy egy romantikus randi tökéletes helyszíne, finom falatokkal és aranyos teaházzal. 
Amoeba Records

A Golden Gate Park mellett található az ország legnagyobb, és az egyetlen független lemezboltja. Amoeba csak három helyen található, az egyik a Haight Street-en. A világ legérdekesebb zenészei, igazi ritkaságok, élő koncertek lemezei megtalálhatók itt. Zene őrülteknek kötelező, fantasztikus és őrült kínálattal. :)
Kedvcsináló idézetek:

"– Gyere már! – böki meg Anna a fiúja vállát. – Nem mutatod meg nekem azt a micsodát? 
– Milyen micsodát? 
A lány St. Clairre mered. Az vissza. Anna felénk billenti a fejét. 
– Ja, persze – áll föl St. Clair. – Azt a micsodát! 
Kisietnek. Ahogy becsukódik az ajtó, a srác még bekiált: 
– Lola, Cricket is szeretné ám megmutatni neked a micsodájááát!"

"– Egy vagy kétpetéjű ikrek vagytok? 
– Nem is hinnéd milyen sokan kérdezik – mondja Cricket. 
– És mit felelsz nekik? – tudakolja Lindsey. 
– Azt, hogy nekem fütyim van. 
[…] Gondoljunk gyorsan valami másra! BÁRMI másra. Uborka. Banán. Cukkini. ÁÁÁÁÁÁ! NEM NEM NEM NEM NEM NEM NEM!"

"– Hát az kínos. Ígérd meg, hogy nem röhögsz ki, ha meglátsz alsóneműben! 
Lindsey fölvonja a szemöldökét. 
– Szánalmas látványt nyújtok levetkőze – folytatja. – Ami azt illeti, felöltözve is. Vagy félig felöltözve. Fél pár zokniban. Csak sapkában. Sapka nélkül. Tudod, bármikor leállíthatsz. Nyugodtan szólhatsz, hogy fogjam be. 
– Fogd be Cricket! – mondom. 
– Köszi! Befestetted a hajadat? Mert a múlt hét végén nem szőke voltál. Ja, ez paróka, nem? 
– De… 
– Jé, milyen frankó bakancs. Még nem is láttam sárga bakancsot. Gumicsizmát persze már igen, de ez nem gumicsizma. 
– Nem… 
[…] 
Ez mit szívott? – formálja ajkával némán a szavakat Lindsey."

"A múlt héten, a tizenhetedik születésnapomon pedig Max lakásán veszítettem el a szüzességemet. 
Apáék azt hiszik, aznap állatkertbe mentünk."

"– Nagykorú vagyok. 
Azonnal tök hülyének éreztem magam. 
– Nem – felelte hosszú hallgatás után Max. – Veszélyes vagy."

"Azta teljes neve Azta Leborult Szivarvégit […]."


Borító: Már említettem mit gondolok. El onnan azt a srácot!

Kedvenc karakter: Azta, Lindsey, talán itt még Étienne és Anna is

Mélypont: Volt olyan? Én nem éreztem.

Kedvenc jelenet: Hm, hát, emlékeztek a második kedvcsináló idézetre? Az a párbeszéd mindent vitt. :D

Összességében: Elvoltam vele, de nem tervezünk közös jövőt.

Értékelés: 5/3,5

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 

Címkék

2014 2015 3-ra értékelt 3.5-re értékelt 4-re értékelt 4.5-re értékelt 5-re értékelt A játszma A lány akit soha senki nem vett észre A sötétség városa A szerelem bolondja alakváltó Alexandra Álomgyár angol angol olvasmányaim angyal Angyalok bukása Anna és a francia csók antikvárium Anton DiSclafani Aria Brighton Balszerencsés tündérmese Beth Ciotta book tag boszorkány Bűbájtalan Chanda Hahn Chicago Stars Ciceró Cupcake imádók klubja Csillagainkban a hiba démon disztópia dráma EL James Eleanor és Park Elizabeth Richards Eve Dallas Fall Away fantasy Fekete város krónikái film filmkönyv Flat out love Főnix Könyvműhely Games Geek Girl Gold Book Halálos hálátlanság Holly Smale humor Hundred Oaks ifjúsági Illia illusztrált Jennifer L. Armentrout Jessica Park JLX John Green kaland kedvenc Kelly Oram kérdőív kisregény Kivédhetetlen szerelem kortárs könyvajánló Könyvhét Könyvmolyképző krimi Lauren Oliver LOL könyvek sorozat Lorraine Heath lovassport Luxen magamról magánkönyvtár mágia Manó Könyvek Marni Bates Maxim megjelenés Menő-riadó Kambodzsában Mesterkulcs Miranda Kenneally misztikus Móra NA new adult Nora Roberts (J D Robb) nyereményjáték nyertesek Nyrae Dawn off Opál Pánik paranormális Penelope Douglas Penryn & the End of Days posztapokaliptikus Rainbow Rowell realista recenziós regény romantikus Ruth Frances Long sci-fi Scolar Smith Gimi sport steampunk Stephanie Perkins Susan Ee Susan Elizabeth Phillips Szeretni bolondulásig Szívatás Szívzűrterápia strébereknek szórakoztató irodalom Szürke ötven árnyalata testvérek The Treachery of Beautiful Things thriller történelmi történelmi romantikus tündér Ulpius-ház urban fanatsy űrutazás Vak végzet vámpír várható vérfarkas Vérvörös rabság Vesélyes vágyak Victoria Vivien Holloway Winie Langton történetek WOW Kiadó YA

Kövess Facebookon is!

Kövess Email-ben is!

Copyright © 2015 • Kiruu zakkant kuckója