John Green - Csillagainkban a hiba: A film
2014. július 3., csütörtök
Ahogy már a facebook oldalon említettem, én is megnéztem a Csillagainkban a hibát. A frissek azért maradtak el, mert el kellett utaznom egy másik városba, hogy láthassam a filmet, mivel hiába van itt  CinemaCity, nem vetítik. Azt mondom megérte várnom rá. A könyvről sajnos nincs vélemény a blogon, így arról itt olvashattok.

Figyelem! A szöveg cselekményleírást tartalmaz! Véletlen egybeesés, de pont tegnap (07.02) volt Gus halálának az évfordulója. És én pont akkor néztem meg a filmet. :)
Most, sajnos képtelen lennék, összefüggő, rendezett véleményt írni, úgyhogy nézzétek el nekem az összevisszaságot.
Leutaztam Pécsre, hogy megnézhessem a Csillagainkban a hiba filmet. Odafelé, a barátnőmmel lelkesen beszélgettünk, visszafelé csendben ültünk, bámultuk a semmit és próbáltunk gondolkodni. Nem jött össze.
Gondolkoztam azon, hogy a könyvön miért nem sírtam... de nem találtam rá magyarázatot. Ott nem éreztem kényszert sírásra. Bár, én nem igazán sírni szoktam, hanem csak folynak a könnyeim, egészen addig, amíg helyre nem jön minden. Vagy nem.
Annyit érdemes tudni a filmről, hogy Gus szerepét, Ansel Elgort játszotta, akit én először nagyon nem szerettem. Ez még a film előtt. De, minél többet nézegettem, annál szimpatikusabb lett, és mire eljutottam a filmig... imádom. Édes, baba arca van, ami eleinte a legjobban zavart, de most már látok benne valami különlegesen vonzót. A magassága tökéletes, a haját bírom, a barna bőrdzsekije valami brutál jó. A metaforája cuki, de engem akkor is zavart az a cigi a szájában. Szerintem jó színész, Gus szerepét jól alakította. Nekem ennyi elég is volt.
Shailene Woodley alakította Hazel szerepét. Nekem, személy szerint az egyik kedvenc női színészem. Bár, a haját imádtam, és amikor megláttam, hogy levágatta... nem örültem, de neki a rövid haj is nagyon jól áll. Tudtam, hogy itt is jól fog alakítani, és ez így is történt. Biztos nem lehetett könnyű Hazel szerepét alakítani. Volt egy pillanat, amikor nem is bírtam nézni Shai-t. Erről bővebben hamarosan...
Nat Wolff kapta Isaac szerepét, akit én nem ismertem, de itt most jól játszott. A könyvben Isaac a kedvenc szereplőm volt, annyira tetszett a hozzáállása, az őszintesége és a bátorsága. Kifejezetten tetszett Lidewij-t alakító Lotte Verbeek. Nekem rögtön szimpatikus lett, pedig a könyvben nem igazán figyeltem fel rá. És akkor a filmről...
Előre mondom, hogy egyik könyvből készült film se lehet tökéletes. Ez sem volt az, bár olyan primitív és egyszerű dolgokat alakítottak át, hogy akkor most moziba megyünk, vagy hozzám filmezni? Nem mindegy. Hogy hova tegyük a cigis dobozt? Bele, vagy rá? Nem mindegy. Mégis átalakították, pedig ezek nagyon egyszerű dolgok. Egye fene, én elnéztem őket, de nem is lett 5 csillagos film, hogyha a könyvet is nézzük hozzá.
Kezdjük azzal, hogy ez egy romantikus tini film. Amire mégis simán beülhetsz az apukáddal, mert... mert. Gergő megmondta, hogy "Mind beültünk egy tini románc filmre, és senki nem jött agyvérzéssel, vagy hányással leöntve...". Ennyi. Én, személy szerint nem igazán vagyok oda a nyálas, romantikus filmekért, amikben olyan szex jelenet van, mintha két fa testű zombi csinálná. Fekszik, csókol, ruha levesz, megtörténik, fáj, mozog, vége. Ez maximum két perc alatt. Annie, are you okay?
A kedvenc jelenetem, az volt, amit a gif-en láthattok. Gus annyira eszméletlenül cukin nézett ki, abban a mezben, hogy legszívesebben letéptem volna róla. Jó, ebben nincs összefüggés, de ez van. Pedig, engem aztán nehéz meghatni egy virággal (a könyv már más tészta.. ;))). Ahogy ött ült a lépcsőn, kezében a tulipánokkal... Hijaj, a lány énemnek!
Ha már, így szóba került a szex jelent téma, hadd mondjam el, hogy végre egy film, amiben van egy valósághű ilyen jelent. Majdnem elsírtam magam örömömben, hogy igen, végre, ezt jól megcsinálták. Annyi ilyen gagyi filmet láttam, amiben tényleg olyan borzalmas ilyen jelenetet raktak/csináltak, hogy halálra tudtam röhögni magam rajtuk, annyira cikik. Ez élvezhető, vicces, de közben komoly, és nem volt TSI*.
Igen, a film vicces, annak ellenére, hogy nem is az. Két részre tudnám bontani. Az első egy óra, egy nem nyálas, aranyos, vicces rész, amit vigyorogva nézel és olvadozol Gus-tól. Aztán a második egy óra az, ami brutális. Nincs happy end, mégis sírni és nevetni akartam.
Említést kell tennem arról a padról, amit a képen láthattok. Eltűnt. A napokban olvastam, hogy eltűnt az a pad, Amszterdanból, amin ültek a színészek. Amikor ez a jelenet volt, én először elröhögtem magam, mert rögtön ez a hír jutott eszembe... Milyen emberek vannak a világon. :D Aztán, itt tört össze bennem valami.
Gus megszólalt, láttam Hazel tekintetét, és vége. Két könnycsepp folyt végig az arcomon. Nem nevezném sírásnak, inkább, csak folytak a könnyeim. Aztán könnyezve nevetni akartam, mert Gus ott, abban a helyzetben is tudott poénkodni. A barátnőmmel egymásra néztünk, könnyes szemmel és a gombóccal a torkunkban nevettünk fel. Mit tehettünk volna? Ez nem egy könnyen felejthető film volt. Hiába olvastam, látni a dolgokat teljesen más. Ott volt a szemem előtt, és az más. Sokkal nagyon hatással van az emberre, ha láthatja. Ez tény.
Egyébként, ne tessék aggódni, vannak ebben a filmben happy jelenetek. Például a tojás dobálós rész, ami az egyik kedvencem. Isaac áll a középpontban, és jaj, mennyire örültem neki, hogy itt már jobban van. Ezen a részen csendben vigyorogtam, mert ennek a valóságalapja, hm, hát nem sok. Az a borzalmas szöveg, amit Gus előadott Monica anyjának... Még a mesékben se jött volna be! Amúgy, olyat hallottam, hogy Isaacnak lesz egy könyve, vagy valami olyasmit, hogy főszerepet kap egy másik könyvben. Izgatottan várom. :))
Ennél a jelenetnél nem bírtam nézni a mozivásznat. Képtelen voltam rá. Itt teljesen szétestem, nem bírtam elviselni. Annyira durva, mélyre ható, és érzelmekkel teli volt, hogy... Ha néztem volna, tuti elkezdek hangosan ordítani, hogy "Nem, nem, nem és nem!". Vége a boldog napoknak. Itt egy nagyobb forduló pont volt. Jött a gyászbeszéd, ami egyszerűen kicseszés volt. Akár Gus, akár Hazel-éről beszélünk. Nem gyaloggalopp film az tuti. A mellettem ülő nő elég érdekes volt, de az tuti, hogy ő végig sírta. Bár, elég durva volt, ahogy csinálta. Képzeljétek, hogy az egész film alatt, csak előre nézett, és folytak az arcán a könnyek. Nem mozdult meg egyszer se. Nagyon durva volt. De, rá is hatott, az tuti. Meg volt egy srác, aki elég szarul nézett ki a film végén... Ja, és majd' elfelejtettem, ezek után jött az Peter, akit én nem kedveltem.
Tuti, a könyve se tetszene, mert én a happy end híve vagyok. Ironikus, mi? Miközben ezt írom... Én, sajnos nem tudtam átérezni azt, amit az író érzett. Az alkoholt nagyon elítélem. Ha Hazel erős volt és feltudott mászni Anna házában azokon a lépcsőkön, akkor bármi lehetséges. Csodás jelenetek voltak arról a három napról Amszterdamban. A csillagos pezsgő, az együtt töltött nap, a séták, az éjszaka... Gyönyörű. Elképesztő. És hitet ad mindenkinek. Igen is, mindenki megérdemli a boldogságot. Nem kell egymillió. Elég egy is.
Engem nagyon zavart - ami nem a filmhez köthető -, az a felirat szövege volt. Elég jól megy nekem az angol, úgyhogy, amikor Hazel azt mondja, hogy "Oh, go fuck your self", és ezt a magyarok úgy fordítják, hogy menj a francba... Egy kicsit, kiakadtam. Többször észrevettem ilyen hibákat, és engem nagyon idegesítettek. Nem tudok ki a felelős a feliratért, de jobb is, ha nem tudom meg.
Az igazi véleményem az, hogyha a könyvet elfelejtem, akkor öt csillagos a film. Megérdemli. Viszont, ha a könyvet is nézem mellé, akkor csak négy. Persze, ez nem rossz, de azok az apróságok sokan vannak. Számomra óriási élmény volt, mindenkinek merem ajánlani, de a boldog vég nem garantált! Csak erős idegzetűeknek.Ennyi lenne, amit össze tudtam hozni. Ez egy mélyre ható film, úgyhogy ne is várj tőle kevesebbet. Még annyit akartam, hogy ezt mindenkinek látnia kell! Nem egész négy percben, összefoglalva minden, amit tudnod kell erről a filmről.. ;)* TSI: Túl sok információ. (Sherrilyn Kenyon: Unleash the night c. könyvéből)

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 

Címkék

2014 2015 3-ra értékelt 3.5-re értékelt 4-re értékelt 4.5-re értékelt 5-re értékelt A játszma A lány akit soha senki nem vett észre A sötétség városa A szerelem bolondja alakváltó Alexandra Álomgyár angol angol olvasmányaim angyal Angyalok bukása Anna és a francia csók antikvárium Anton DiSclafani Aria Brighton Balszerencsés tündérmese Beth Ciotta book tag boszorkány Bűbájtalan Chanda Hahn Chicago Stars Ciceró Cupcake imádók klubja Csillagainkban a hiba démon disztópia dráma EL James Eleanor és Park Elizabeth Richards Eve Dallas Fall Away fantasy Fekete város krónikái film filmkönyv Flat out love Főnix Könyvműhely Games Geek Girl Gold Book Halálos hálátlanság Holly Smale humor Hundred Oaks ifjúsági Illia illusztrált Jennifer L. Armentrout Jessica Park JLX John Green kaland kedvenc Kelly Oram kérdőív kisregény Kivédhetetlen szerelem kortárs könyvajánló Könyvhét Könyvmolyképző krimi Lauren Oliver LOL könyvek sorozat Lorraine Heath lovassport Luxen magamról magánkönyvtár mágia Manó Könyvek Marni Bates Maxim megjelenés Menő-riadó Kambodzsában Mesterkulcs Miranda Kenneally misztikus Móra NA new adult Nora Roberts (J D Robb) nyereményjáték nyertesek Nyrae Dawn off Opál Pánik paranormális Penelope Douglas Penryn & the End of Days posztapokaliptikus Rainbow Rowell realista recenziós regény romantikus Ruth Frances Long sci-fi Scolar Smith Gimi sport steampunk Stephanie Perkins Susan Ee Susan Elizabeth Phillips Szeretni bolondulásig Szívatás Szívzűrterápia strébereknek szórakoztató irodalom Szürke ötven árnyalata testvérek The Treachery of Beautiful Things thriller történelmi történelmi romantikus tündér Ulpius-ház urban fanatsy űrutazás Vak végzet vámpír várható vérfarkas Vérvörös rabság Vesélyes vágyak Victoria Vivien Holloway Winie Langton történetek WOW Kiadó YA

Kövess Facebookon is!

Kövess Email-ben is!

Copyright © 2015 • Kiruu zakkant kuckója