Elizabeth Richards: A sötétség városa #Fekete Város krónikái 1.
2014. január 25., szombat
Maxim Kiadó, 2013
392 oldal
Besorolás: disztópia, posztapokaliptikus, romantikus
Sorozat: Fekete Város krónikái 1. (Black City 1.)Egy véres, brutális háború után, a Fekete Város még füstölgő romjai között a tizenhat éves Natalie Buchanannal és Ash Fisherrel megtörténik az elképzelhetetlen: egymásba szeretnek. Natalie ember és egy kormánytisztviselő lánya. Apját megölte egy hibbant Sötétfajzat, és a lány még nem tért magához az egész életét felforgató megrázkódtatásból. Hogyan lehetséges ezek után, hogy belezúgott Ashbe, ebbe a Sötétfajzat félvér fiúba? Pedig szíve varázslatosan megdobban a közelében, megtagadva mindent, amiben a lány addig hitt. Ez a felkavaró szerelem választásra kényszeríti családja és Ash között. A fiú sem adja könnyen át magát érzéseinek elvágyik saját vérei közé, a Határfal túloldalára. Ekkor lép az életébe Natalie, így neki is választania kell. Szenvedélyes románc veszi kezdetét ebben a lepusztult, mégis lenyűgöző világban, amelynek hangulata szinte magába szippantja az olvasót. Letehetetlen könyv, semmiképpen ne hagyd ki!


Tartalomról:


Látszott, hogy az írónőnek ez az első könyve. Néha volt egy pici hiányérzetem, de semmi komolyabb. Nem rontotta el a könyvet, csak nekem kellett volna egy kicsivel több.

Ez a könyv disztópia. De valójában jóval több annál. Nem igazán lehet besorolni. Egy új varázslatos világba kerültünk, ahol végre nem vámpírok fajtáival találkozunk (szereti a foghagymát, nem szereti a foghagymát), alakváltók támadnak rád a sötétből, démonok rohangásznak az utcákon, élőhalottak buliznak a temetőben, angyalok repkednek az égen, vagy épp Lucifer látványától piszkít maga alá valaki. Sötétfajzat, Fekete Város, Határfal, kanális, a Tekintet, a Köd, omnibusz. Ugye milyen Kínai? Talán az ember szó még ismerősen csenghet. Mindenre bővebb magyarázatot kapunk, ha elolvassuk a könyvet.

Az írónő két szempontból meséli el a történetet. Egy fiú és egy lány életét is megismerhetjük, beleláthatunk a gondolataikba, érzéseik nem maradnak titokban. Ez egy hatalmas jó pont az írónőnek, mert nagyon élvezetes volt váltott szemszögből olvasni a dolgokat.

Soha, ismétlem soha nem kellett unatkoznom, ezért is ragadt a kezemhez. Képtelen leszel letenni, mert mindig történik valami, kiderül egy titok, vagy akármi. A kíváncsiságod felszínre tör, és ha ebédelni hívnak, egyszerűen közlöd, hogy "Hiszen most jöttek rá, mi van a Ködben!", aztán folytatod az olvasást, anyukád meg, csak legyint egyet és otthagy a könyveddel.

A történet szerelmi szála nem megszokott, valahogy úgy fejezném ki, lírai. Csodálatosan meglett írva, nem a tipikus megláttalak-beléd szerettem-veled ugyanez történt-összejöttünk-jól elvoltunk-összevesztünk-s, te bocsánatot kértél, mert rájöttél, hogy mekkora ökör voltál. Nem, itt borul a rendszer, és egy teljesen új történetet kapunk, aminél azt hiszed, hogy már mindent tudsz, aztán megjelenik valaki és közli veled az ok egy részét. Na erre mit lépsz, öcsém?


A város lakók lázadnak, maguk sem tudják, hogy mi a helyes. A Parancsoló tele van titkokkal, Tiszta Rózsa toborozza magának az embereket, az emberek és a Kevertvérűek tévhitben élnek. Van akit elnyomnak, van akit szeretnek. Minden megtörténhet, bármi előfordulhat.

Az az igazság, hogy ez a könyv egyszerűen a kezemhez ragadt. Csak lapoztam, lapoztam és lapoztam. Fel sem tűnt, hogy az utolsó mondatokat olvasom. Vágyom a folytatásra és szívem szerint újra kezdeném. 

Szereplőkről:

Natalie olyan személyiség, akit az első pillanatban megkedvelek, és örömmel olvasom az ő szemszögéből a történetet. Eleinte kicsit félénk, határozatlan, bizonytalan, kétkedő, tudatlan lány, akinek fogalma sincs az igazságról. Kedves, kék szemű, szőke hajú, csinos lány, de ő nem csak ennyi. A könyv alatt borzalmasan sokat fejlődött. Megerősödött, határozottabb lett, és észre vesz olyan dolgokat, amit mások elkerülnének. Nem hitt a látszatnak. Csodálatos fejlődésen ment keresztül, és hála neki, jobb lesz a világ.

Ash tipikusan az a pasi, akibe az első pillanatban beleszeretek. De ez, csak a felszín. Belsőre teljesen más. Egy kicsit összetört gyerek, akit nem szerettek eléggé. Harcol, bár maga sem tudja miért. Néha a sötétfajzatokkal, néha pedig az emberekkel van. Nyilvánvaló hibái ellenére lehetetlen utálni, és nem megbocsájtani neki. Változásokon ő is keresztül megy, rájön, hogy a szerelemhez nem elég az összetartozó szív.

Egyetlen egy szereplő volt a könyvben, akit egyszerűen meg akartam nyuvasztani. A gyilkos énem felszínre tört, és Sebastian halálára pályázik. Az az álszentség, amit ő tanusított elviselhetetlen. Egy büdös, egoista tuskó, aki képtelen magán kívül másra gondolni. Olyan szar pardon okokkal állt elő, hogy az már kifejezhetetlen.

Egy-két szereplőt, még megemlítenék, de nem túl részletesen. Tiszta Rózsa, aki a könyv egyik főszereplője, de csak lélekben. Mire találkozhattunk vele, rég elraktároztam őt, egy gyáva nyuszinak. Itt a farkas, hol a nyuszi? Natalie anyja egy kis sajnálkozást kiváltott belőlem a könyv végére. Addig simán elítéltem, és tudtam, hogy áll valami a háttérben, de nem foglalkoztam vele. A viselkedése részben érthető, részben felháborító. A másik két szereplő, akiket kedvelek Cékla és Day. Ők korrekt barátok, akik bár hibáznak néha, akkor is kitartanak. Remélem végre, valahára sikerül a kapcsolatuk. Azt sajnálom, hogy Polly nem szerepelt többet.


Kedvcsináló idézetek:"Ez a szív kezdete, ez életünk dele. Vérem lesz véreddé, örökkön örökké."

"Fogait egy, a temetőkertből való szív alakú, vérvörös almába mélyeszti. Alsó ajkán aranysárga lé csorog alá, megtörli a hüvelykjével, miközben felénk fordítja hideg, szürke szempárját. 
– Remélem, nem bánja, hogy megvendégeltem magam – szólal meg különös, könnyed hangján. 
– Semmi gond. Úgyis tele vannak az almáink férgekkel – mondom."

"– Ne félj, nem harap – mondja Day. 
– Nem bizony, hacsak szépen nem kérsz rá – vicsorítom ki az agyaramat."

"– Nézz a lábad elé, szépségem! – vicsorog rám. 
Szavai visszarántanak a valóságba. 
– Nézz te! – vágok vissza. – Nem az én hibám, hogy behemót, sötétfajzat hústoronyként mindenkinek az útjában állsz. Vészjelző lámpákkal kéne felszerelkezned."

"– A karma néha igazi kurafi."


Borító: Borzalmasan tetszik! Közelről megvizsgálva még gyönyörűbb, és kifejező.

Kedvenc karakter: Polly, Cékla

Mélypont: Ash keresztre feszítése.

Kedvenc jelenet: Tetőkön mászkálás, Ash és Natalie titkos kiruccanása.

Összességében: Több, mint egy disztópia!

Értékelés: 5/4,5

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 

Címkék

2014 2015 3-ra értékelt 3.5-re értékelt 4-re értékelt 4.5-re értékelt 5-re értékelt A játszma A lány akit soha senki nem vett észre A sötétség városa A szerelem bolondja alakváltó Alexandra Álomgyár angol angol olvasmányaim angyal Angyalok bukása Anna és a francia csók antikvárium Anton DiSclafani Aria Brighton Balszerencsés tündérmese Beth Ciotta book tag boszorkány Bűbájtalan Chanda Hahn Chicago Stars Ciceró Cupcake imádók klubja Csillagainkban a hiba démon disztópia dráma EL James Eleanor és Park Elizabeth Richards Eve Dallas Fall Away fantasy Fekete város krónikái film filmkönyv Flat out love Főnix Könyvműhely Games Geek Girl Gold Book Halálos hálátlanság Holly Smale humor Hundred Oaks ifjúsági Illia illusztrált Jennifer L. Armentrout Jessica Park JLX John Green kaland kedvenc Kelly Oram kérdőív kisregény Kivédhetetlen szerelem kortárs könyvajánló Könyvhét Könyvmolyképző krimi Lauren Oliver LOL könyvek sorozat Lorraine Heath lovassport Luxen magamról magánkönyvtár mágia Manó Könyvek Marni Bates Maxim megjelenés Menő-riadó Kambodzsában Mesterkulcs Miranda Kenneally misztikus Móra NA new adult Nora Roberts (J D Robb) nyereményjáték nyertesek Nyrae Dawn off Opál Pánik paranormális Penelope Douglas Penryn & the End of Days posztapokaliptikus Rainbow Rowell realista recenziós regény romantikus Ruth Frances Long sci-fi Scolar Smith Gimi sport steampunk Stephanie Perkins Susan Ee Susan Elizabeth Phillips Szeretni bolondulásig Szívatás Szívzűrterápia strébereknek szórakoztató irodalom Szürke ötven árnyalata testvérek The Treachery of Beautiful Things thriller történelmi történelmi romantikus tündér Ulpius-ház urban fanatsy űrutazás Vak végzet vámpír várható vérfarkas Vérvörös rabság Vesélyes vágyak Victoria Vivien Holloway Winie Langton történetek WOW Kiadó YA

Kövess Facebookon is!

Kövess Email-ben is!

Copyright © 2015 • Kiruu zakkant kuckója